Zgodnie z przepisami dotyczącymi bezpieczeństwa żywności i
żywienia podmioty działające na rynku spożywczym są obowiązane
przestrzegać w zakładach wymagań higienicznych określonych w
rozporządzeniu 852/2004. Aby sprostać tym wymaganiom oferujemy
szeroki zakres badań mikrobiologicznych, pozwalających ocenić
stan higieny zakładu, zarówno pod względem czystości
mikrobiologicznej powierzchni produkcyjnych, jak i przygotowania
personelu
W zależności od
przeznaczenia badania próbkę możemy pobrać:
- Przed produkcją w celu oznaczenia zanieczyszczenia
mikrobiologicznego powierzchni w ramach kontroli
higieniczno-sanitarnej
- Podczas produkcji, minimum 2 godziny po jej
rozpoczęciu lub po zakończeniu produkcji w celu oceny
zanieczyszczenia mikrobiologicznego w czasie procesu
produkcyjnego
- Po czyszczeniu i dezynfekcji jako ocena skuteczności
środków dezynfekcyjnych i myjąco-dezynfekcyjnych
- W sytuacjach wyjątkowych, po naprawach sprzętu,
serwisach i przy zwiększonej produkcji
Instrukcja pobierania próbek z
powierzchni z użyciem płytek kontaktowych i wymazów
Szczegółowe informacje dotyczące pobierania próbek zawarte
są w normie: PN-EN ISO 18593 Mikrobiologia łańcucha
żywnościowego. Horyzontalne metody pobierania próbek z
powierzchni.
|
|
PRZY
UŻYCIU WYMAZÓWEK (zalecane do małych i trudno dostępnych
powierzchni) |
- Wyznaczamy określony obszar powierzchni do
badania (np. za pomocą szablonu).
- Wyjąć wymazówkę z probówki i jeśli to konieczne
zwilżyć ją poprzez delikatne dotknięcie do powierzchni
rozcieńczalnika. Nadmiar płynu należy usunąć poprzez
dociskanie wymazówki do ścianki pojemnika z
rozcieńczalnikiem
- Energiczne pocierać analizowane miejsce: w
przypadku powierzchni płaskich na obszarze od 20cm2 do
100cm wykonywać ruchy zygzakowate w dwóch prostopadłych do
siebie kierunkach, a w przypadku powierzchni mających
postać wąskich rur, szczelin, pojemników wykonywać ruchy
okrężne. Podczas pobierania wymazu należy obracać wymazówkę
tak, aby zbierać materiał całą powierzchnią wacika
- Umieścić wymazówkę w oryginalnej probówce, którą
należy zamknąć tak, aby pobrana próbka był chroniona przed
zanieczyszczeniem i pozostała wilgotna do czasu analizy.
- Obszar z którego pobrano próbkę powinien zostać
wytarty w celu usunięcia ewentualnych resztek włókien,
rozcieńczalnika lub neutralizatora, oraz zdezynfekowany
|
PRZY
UŻYCIU GĄBEK (zalecane do dużych powierzchni) |
- W przypadku gdy badany obszar jest zbyt mokry,
nadmiar płynu należy delikatnie usunąć za pomocą sterylnego
chłonnego papieru
- Otworzyć plastikową torebkę zawierające
narzędzie do wymazu i jeśli to konieczne, zwilżyć gąbkę
poprzez delikatne dotknięcie do powierzchni
rozcieńczalnika. Nadmiar płynu należy usunąć poprzez
dociskanie gąbki do ścianki pojemnika z rozcieńczalnikiem
- Chwycić aseptycznie narzędzie do wymazu. W tym
celu można stosować rękawiczki ochronne lub wykorzystać
plastikowe opakowanie gąbki.
- Energiczne pocierać analizowane miejsce
wykonując ruchy zygzakowate.
- Odłożyć gąbkę do plastikowej torebki
- Obszar z którego pobrano próbkę powinien zostać
wytarty w celu usunięcia ewentualnych resztek włókien,
rozcieńczalnika lub neutralizatora, oraz zdezynfekowany
- Jeśli oceniamy obecność specyficznego
drobnoustroju (np. Listeria monocytogenes lub Salmonella
spp.), to badana powierzchnia powinna być tak duża jak to
możliwe , najlepiej powyżej 1 000cm2 .
|
PRZY
UŻYCIU PŁYTEK KONTAKTOWYCH |
- Wyjąć płytki kontaktowe z opakowania i usunąć
wieczko
- W tracie pobierania trzymać wieczko w dłoni,
wewnętrzną stroną skierowaną do dołu, aby uniknąć
zanieczyszczenia
- Powierzchnią agaru dotknąć do wybranego obszaru
i przez określony czas (10-15 sek.) dociskać płytkę bez
poruszania nią na boki. Czas i stosowany nacisk powinny być
jednakowe dla wszystkich pobieranych próbek
- Po pobraniu próbki niezwłocznie zamknąć i
zabezpieczyć płytkę.
- Obszar z którego pobrano próbkę powinien zostać
wytarty w celu usunięcia ewentualnych resztek pożywki, oraz
zdezynfekowany.
|
POBIERANIE
WYMAZÓW Z RĄK |
- Pobieramy przy użyciu
wymazówki lub zwilżoną gąbką poprzez wytarcie wewnętrznej
powierzchni obu dłoni, przestrzeni między palcami oraz
zewnętrznych części palców, w tym miejsc wokół paznokci.
|
Linki do dokumentów: