• Godziny Otwarcia Pon - Pt: 7:00 - 20:00 Sobota: 8:00 - 15:00

Żywność

Analiza mikrobiologiczna żywności stanowi integralną część systemów bezpieczeństwa. W laboratorium Vet-Lab Brudzew wykonujemy badania mikrobiologiczne, które pozwalają ocenić zgodność produktów spożywczych z obowiązującymi przepisami unijnymi, oraz inne badania pomocne w procesie wytwarzania żywności wysokiej jakości.

ŻYWNOŚĆ

Parametr Metoda Status metody
Obecność pałeczek z rodzaju Salmonella spp. PN-EN ISO 6579-1:2017-04 [A]
Obecność i identyfikacja pałeczek z rodzaju Salmonella spp. PN-EN ISO 6579-1:2017-04 [A]
Obecność pałeczek Salmonella Enteritidis i Typhimurium PN-EN ISO 6579-1:2017-04 [A]
Obecność pałeczek Listeria spp. PN-EN ISO 11290-1:2017-07 [A]
Obecność pałeczek Listeria monocytogene. PN-EN ISO 11290-1:2017-07 [A]
Obecność Campylobacter spp. PN-EN ISO 10272-1:2017-08 [A]
Obecność specyficznego DNA Salmonella spp. PB-02 wyd. D z dnia 2018-07-27 Metoda PCR [A]
Obecność specyficznego DNA Listeria monocytogenes PB-03 wyd. D z dnia 2018-07-27 Metoda PCR [A]
Obecność specyficznego DNA Campylobacter jejuni/coli/lari PB-04 wyd. C z dnia 2018-07-27 Metoda PCR [A]
Obecność gronkowców koagulazo-dodatnich (Staphylococcus aureus i innych gatunków). PN-EN ISO 6888-3:2004+AC:2005 z wył. Pkt. 9.2 [A]
Obecność bakterii redukujących siarczany (IV) rosnących w warunkach beztlenowych. PN-A 82055-12:1997 [NA]
Liczba bakterii redukujących siarczany (IV) rosnących w warunkach beztlenowych. PN-ISO 15213:2005 [A]
Obecność bakterii z grupy coli PN-ISO 4831:2007 [A]
Ogólna liczba drobnoustrojów w 30°C PN-EN ISO 4833-1:2013-12 [A]
Liczba Enterobacteriaceae PN-EN ISO 21528-2:2017-08 [A]
Liczba gronkowców koagulazo-dodatnich (Staphylococcus aureus i innych gatunków) PN-EN ISO 6888-1:2001+A1:2004+A2:2018-10 [A]
Liczba Listeria monocytogenes PN-EN ISO 11290-2:2017-07 [A]
Liczba Listeria spp. PN-EN ISO 11290-2:2017-07 [A]
Liczba β-glukuronidazo-dodatnich Escherichia coli PN-ISO 16649-2:2004 [A]
Liczba przypuszczalnych Bacillus cereus PN-EN ISO 7932:2005 [A]
Liczba bakterii z rodzaju Pseudomonas spp. PN-ISO 13270:2010 [A]
Liczba Campylobacter spp. PN-EN ISO 10272-2:2017-10 [A]
Liczba drożdży PN-ISO 21527-1:2009 (żywność o aktywności wody wyższej niż 0,95) [A]
Liczba pleśni PN-ISO 21527-1:2009 (żywność o aktywności wody wyższej niż 0,95) [A]
Liczba drożdży PN-ISO 21527-2:2009 (żywność o aktywności wody niższej lub równej 0,95) [A]
Liczba pleśni PN-ISO 21527-2:2009 (żywność o aktywności wody niższej lub równej 0,95) [A]
Liczba Clostridium perfringens PN-EN ISO 7937:2005 [A]
Liczba mezofilnych bakterii fermentacji mlekowej PN-ISO 15214:2002 [A]
Liczba bakterii z grupy coli PN-ISO 4832:2007 [A]
Obecność antybiotyków i innych substancji przeciwbakteryjnych PB-07 wyd. C z dnia 2017-01-11 [A]
Obecność antybiotyków β-laktamowych i tetracyklin PB-06 wyd. B z dnia 2017-01-11 [A]

[A] – metoda akredytowana

[NA]– metoda nieakredytowana

Linki do dokumentów:

Newsletter

Zapisz się do newsletter i bądź na bieżąco z nowościami .