• Godziny Otwarcia Pon - Pt: 7:00 - 20:00 Sobota: 8:00 - 15:00

wymazy i wycinki

Mięso i produkty mięsne są ważnym źródłem infekcji i chorób wywoływanych przez bakterie.

Kontrola zanieczyszczenia mięsa rozpoczyna się już na etapie hodowli zwierząt rzeźnych i trwa aż do momentu uzyskania produktu gotowego. Zakłady prowadzące ubój zwierząt zobowiązane są do przestrzegania zasad higieny podczas całego procesu ubojowego. Rozporządzenie Komisji (WE) nr 2073/2005 z dnia 15 listopada 2005 r. określa kryteria mikrobiologiczne, jakie powinny spełniać tusze zwierząt rzeźnych. Zgodnie z tym rozporządzeniem należy ocenić na powierzchni tusz poziom ogólnej liczby drobnoustrojów i Enterobacteriaceae oraz sprawdzić obecność lub brak pałeczek Salmonella.

Pobieranie próbek z tusz do badań mikrobiologicznych

Szczegółowe informacje dotyczące pobierania próbek zawarte są w normie PN-EN ISO 17604 Mikrobiologia łańcucha żywnościowego. Pobieranie próbek z tusz do badań mikrobiologicznych

Próby należy pobierać w sterylnych rękawiczkach z miejsc najbardziej narażonych na zanieczyszczenie. Podczas każdej sesji pobieramy losowo próbki z pięciu tusz
POBIERANIE WYMAZÓW NA OBECNOŚĆ SALMONELLA METODĄ GĄBKI
  • Z jednej półtuszy pobieramy wymazy z 4 miejsc po 100cm2. Do określenia powierzchni najlepiej użyć szablon 10cm x 10cm. Miejsca przecieramy wilgotną gąbką 10-krotnie wzdłuż i w poprzek. Gąbki umieszczamy w załączonych woreczkach i szczelnie zamykamy.
POBIERANIE WYMAZÓW I WYCINKÓW W KIERUNKU OKREŚLENIA OGÓLNEJ LICZBY DROBNOUSTROJÓW I ENTEROBACTERIACEAE
  • POBIERANIE WYCINKÓW (metoda zalecana)
    Z jednej półtuszy pobramy 4 próbki o łącznej powierzchni 20cm2. Próbki pobieramy przy użyciu korkoboru lub za pomocą sterylnego skalpela poprzez wycięcie 4 płatów o powierzchni 5 cm2 i maksymalnej grubości 5mm. Wycinki umieszczamy w sterylnych woreczkach i szczelnie zamykamy.
  • POBIERANIE WYMAZÓW (alternatywnie do wycinków jeżeli nie chcemy uszkadzać tusz)
    Z jednej półtuszy pobieramy wymazy z 4 miejsc o łącznej powierzchni 100cm2. Próbki pobieramy za pomocą zwilżonego gazika poprzez pocieranie całej badanej powierzchni w dwóch prostopadłych do siebie kierunkach. Gaziki umieszczamy w sterylnych pojemnikach.

Linki do dokumentów:

Newsletter

Zapisz się do newsletter i bądź na bieżąco z nowościami .