• Godziny Otwarcia Pon - Pt: 7:00 - 20:00 Sobota: 8:00 - 15:00

Próbki środowiskowe

Zgodnie z przepisami dotyczącymi bezpieczeństwa żywności i żywienia podmioty działające na rynku spożywczym są obowiązane przestrzegać w zakładach wymagań higienicznych określonych w rozporządzeniu 852/2004. Aby sprostać tym wymaganiom oferujemy szeroki zakres badań mikrobiologicznych, pozwalających ocenić stan higieny zakładu, zarówno pod względem czystości mikrobiologicznej powierzchni produkcyjnych, jak i przygotowania personelu

W zależności od przeznaczenia badania próbkę możemy pobrać:
  • Przed produkcją w celu oznaczenia zanieczyszczenia mikrobiologicznego powierzchni w ramach kontroli higieniczno-sanitarnej
  • Podczas produkcji, minimum 2 godziny po jej rozpoczęciu lub po zakończeniu produkcji w celu oceny zanieczyszczenia mikrobiologicznego w czasie procesu produkcyjnego
  • Po czyszczeniu i dezynfekcji jako ocena skuteczności środków dezynfekcyjnych i myjąco-dezynfekcyjnych
  • W sytuacjach wyjątkowych, po naprawach sprzętu, serwisach i przy zwiększonej produkcji

Instrukcja pobierania próbek z powierzchni z użyciem płytek kontaktowych i wymazów

Szczegółowe informacje dotyczące pobierania próbek zawarte są w normie: PN-EN ISO 18593 Mikrobiologia łańcucha żywnościowego. Horyzontalne metody pobierania próbek z powierzchni.

PRZY UŻYCIU WYMAZÓWEK (zalecane do małych i trudno dostępnych powierzchni)
  • Wyznaczamy określony obszar powierzchni do badania (np. za pomocą szablonu).
  • Wyjąć wymazówkę z probówki i jeśli to konieczne zwilżyć ją poprzez delikatne dotknięcie do powierzchni rozcieńczalnika. Nadmiar płynu należy usunąć poprzez dociskanie wymazówki do ścianki pojemnika z rozcieńczalnikiem
  • Energiczne pocierać analizowane miejsce: w przypadku powierzchni płaskich na obszarze od 20cm2 do 100cm wykonywać ruchy zygzakowate w dwóch prostopadłych do siebie kierunkach, a w przypadku powierzchni mających postać wąskich rur, szczelin, pojemników wykonywać ruchy okrężne. Podczas pobierania wymazu należy obracać wymazówkę tak, aby zbierać materiał całą powierzchnią wacika
  • Umieścić wymazówkę w oryginalnej probówce, którą należy zamknąć tak, aby pobrana próbka był chroniona przed zanieczyszczeniem i pozostała wilgotna do czasu analizy.
  • Obszar z którego pobrano próbkę powinien zostać wytarty w celu usunięcia ewentualnych resztek włókien, rozcieńczalnika lub neutralizatora, oraz zdezynfekowany
PRZY UŻYCIU GĄBEK (zalecane do dużych powierzchni)
  • W przypadku gdy badany obszar jest zbyt mokry, nadmiar płynu należy delikatnie usunąć za pomocą sterylnego chłonnego papieru
  • Otworzyć plastikową torebkę zawierające narzędzie do wymazu i jeśli to konieczne, zwilżyć gąbkę poprzez delikatne dotknięcie do powierzchni rozcieńczalnika. Nadmiar płynu należy usunąć poprzez dociskanie gąbki do ścianki pojemnika z rozcieńczalnikiem
  • Chwycić aseptycznie narzędzie do wymazu. W tym celu można stosować rękawiczki ochronne lub wykorzystać plastikowe opakowanie gąbki.
  • Energiczne pocierać analizowane miejsce wykonując ruchy zygzakowate.
  • Odłożyć gąbkę do plastikowej torebki
  • Obszar z którego pobrano próbkę powinien zostać wytarty w celu usunięcia ewentualnych resztek włókien, rozcieńczalnika lub neutralizatora, oraz zdezynfekowany
  • Jeśli oceniamy obecność specyficznego drobnoustroju (np. Listeria monocytogenes lub Salmonella spp.), to badana powierzchnia powinna być tak duża jak to możliwe , najlepiej powyżej 1 000cm2 .
PRZY UŻYCIU PŁYTEK KONTAKTOWYCH
  • Wyjąć płytki kontaktowe z opakowania i usunąć wieczko
  • W tracie pobierania trzymać wieczko w dłoni, wewnętrzną stroną skierowaną do dołu, aby uniknąć zanieczyszczenia
  • Powierzchnią agaru dotknąć do wybranego obszaru i przez określony czas (10-15 sek.) dociskać płytkę bez poruszania nią na boki. Czas i stosowany nacisk powinny być jednakowe dla wszystkich pobieranych próbek
  • Po pobraniu próbki niezwłocznie zamknąć i zabezpieczyć płytkę.
  • Obszar z którego pobrano próbkę powinien zostać wytarty w celu usunięcia ewentualnych resztek pożywki, oraz zdezynfekowany.
POBIERANIE WYMAZÓW Z RĄK
  • Pobieramy przy użyciu wymazówki lub zwilżoną gąbką poprzez wytarcie wewnętrznej powierzchni obu dłoni, przestrzeni między palcami oraz zewnętrznych części palców, w tym miejsc wokół paznokci.

Newsletter

Zapisz się do newsletter i bądź na bieżąco z nowościami .