Copyright © 2020 Vet-Lab . All rights reserved.
Wysokiej klasy żywność dla zwierząt jest niezbędna do ich prawidłowego wzrostu i rozwoju. Pasze o dobrej jakości mikrobiologicznej są głównym czynnikiem, warunkującym produkcję zdrowej i bezpiecznej żywności dla ludzi, a ponadto obniżają koszty produkcji zwierzęcej poprzez poprawę zdrowia i dobrostanu zwierząt.
Największym zagrożeniem biologicznym w paszach są pałeczki Salmonella spp. , które stanowią jeden z głównych bakteryjnych czynników zoonotycznych. Do innych niebezpieczeństw występujących w mieszankach paszowych należy zaliczyć drobnoustroje, które wykształciły zdolność wytwarzania spor opornych na działanie niekorzystnych warunków środowiskowych tj.: beztlenowe i tlenowe laseczki przetrwalnikujące z rodzaju Clostridium i Bacillus oraz pleśnie. Niezwykle istotnym wskaźnikiem higienicznym pasz są grupy drobnoustrojów pełniące rolę tzw. wskaźników higienicznych, do których należą m.in. ogólna liczba bakterii tlenowych, liczba Enterobacteriaceae i liczba grzybów.
W laboratorium Vet-Lab Brudzew wykonujemy badania mikrobiologiczne pasz na obecność szkodliwych dla zdrowia i zwierząt mikroorganizmów i mykotoksyn, substancji wytwarzanych w procesach metabolicznych grzybów i pleśni. Mykotoksyny mogą niekorzystnie wpływać na zdrowie zwierząt i obniżać ich wyniki produkcyjne.
Obsługujemy hodowców zwierząt, właścicieli gospodarstw oraz producentów i dystrybutorów pasz z całej Polski.
Parametr | Metoda | Status metody |
---|---|---|
Obecność pałeczek z rodzaju Salmonella spp. | PN-EN ISO 6579-1:2017-04 | [A] |
Obecność specyficznego DNA Salmonella spp. | PB-02 wyd. D z dnia 2018-07-27 Metoda PCR | [A] |
Obecność gronkowców koagulazo-dodatnich (Staphylococcus aureus i innych gatunków). | PN-EN ISO 6888-3:2004+AC:2005 z wył. Pkt. 9.2 | [A] |
Obecność beztlenowych bakterii przetrwalnikujących | PN-R 64791:1994 pkt. 3.3.4.1 | [A] |
Ogólna liczba drobnoustrojów w 30°C | PN-EN ISO 4833-1:2013-12 | [A] |
Liczba Enterobacteriaceae | PN-EN ISO 21528-2:2017-08 | [A] |
Liczba Clostridium perfringens | PN-EN ISO 7937:2005 | [A] |
Liczba gronkowców koagulazo-dodatnich (Staphylococcus aureus i innych gatunków) | PN-EN ISO 6888-1:2001+A1:2004+A2:2018-10 | [A] |
Liczba przypuszczalnych Bacillus cereus | PN-EN ISO 7932:2005 | [A] |
Liczba drożdży | PN-ISO 21527-2:2009 (żywność o aktywności wody niższej lub równej 0,95) | |
Liczba pleśni | PN-ISO 21527-2:2009 (żywność o aktywności wody niższej lub równej 0,95) | [A] |
Obecność antybiotyków i innych substancji przeciwbakteryjnych | PB-07 wyd. C z dnia 2017-01-11 | [A] |
Obecność bakterii z grupy coli | PN-ISO 4831:2007 | [NA] |
Liczba β-glukuronidazo-dodatnich Escherichia coli | PN-ISO 16649-2:2004 | [NA] |
Obecność Clostridium perfringens | PN-A 75052-14:1990 | [NA] |
Liczba mezofilnych bakterii fermentacji mlekowej | PN-ISO 15214:2002 | [NA] |
Liczba bakterii z grupy coli | PN-ISO 4832:2007 | [NA] |
Parametr | Metoda | Status metody |
---|---|---|
Mykotoksyny – Deoksyniwalenol (DON) | Instrukcje producenta | [NA] |
Mykotoksyny – Ochratoksyna A (OTA) | Instrukcje producenta | [NA] |
Mykotoksyny – Aflatoksyna A (AFT) | Instrukcje producenta | [NA] |
Mykotoksyny – Zaralenon (ZEN) | Instrukcje producenta | [NA] |
Mykotoksyny – Toksyny T-2 i HT-2 | Instrukcje producenta | [NA] |
[A] – metoda akredytowana
[NA] – metoda nie akredytowana